A l’Hort d’en Dídac pertanyem a una famíla de pagesos del Maresme que fa més d’un segle que treballem els nostres camps. Actualment, per relleu generacional em trobo jo, en Dídac, amb la possibilitat d’imprimir la meva manera de ser i de concebre l’agricultura del segle XXI als camps que he heredat.
El projecte de l’Hort vol acostar els fruits de la nostra terra a tots aquells veïns de territori qui el vulguin gaudir.
El 2014 ens hem aliat amb Els Bandolers de Gràcia, C/ Verdi 12 de Barcelona on trobareu els nostres productes a la seva cistella setmanal i a la botiga.
El 2016 comencem a treballar amb la Fundació El Maresme, donant suport tècnic i comercial a Can Parcala, projecte de CEO el Maresme.
HISTÒRIA
Un dels nostres besavis quan va baixar del Montseny a fer de mosso de quadra i de pagès a una casa de Vilassar. Duia al sarró la seva capacitat de treball i la seva saviesa pagesa com a patrimoni.
Els meus avis, l’un aquí i l’altre allà es llevaven cada matí sabent que aquell qui sembra i treballa, acaba collint.
Però en només 40 anys van passar de ser autosuficients i només esgotats per la calor o pel treball a ser esgotats per un sistema que ens havia fet esclaus de comprar híbrids que sense fertilitzants no produeixen bon tomàquet i que per a ser algú has de conrear molt i produir moltes tones.
EN DÍDAC
Jo, en Dídac Valera Cañellas, he estudiat fins arribar a cursar la Engineria Tècnica Agrícola i cada dia que passa, fent de pagès aprenc una cosa més.
Ara tinc 32 anys i des que tinc coneixement que faig coses a l’Hort de casa. He viscut el meu ofici des d’infant.
I ara toca tornar a fer les coses bé. Us resumeixo què penso amb el meu decàleg.
DECÀLEG
- Sembro granes amb els mínims híbrids possibles. Totes elles amb certificat ecològic o obtingudes de les plantes autòctones del meus camps.
- Compro tot el planter ecològic.
- Sembro els meus camps i els meus hivernacles amb productes de temporada, que són els més nutritius i els que menys costoson són. Econòmica i ambientalment.
- Combateixo les males herbes amb la mateixa tècnica que els meus avis i besavis: a mà. Tant al conreu de pastanaga com al de la carxofa com al de la patata!
- Miro de combatre (perquè allò que té vida pròpia no es pot controlar mai del tot) amb insectes que procuro que visquin al nostre hort i que els són predadors naturals.
- Sóc el resposable que les maduixes que conreo o el bròcoli, o les faves, alimentin els meus clients i amics, els facin gaudir del gust d’un fruit de temporada acabat de collir i, pel fet que no porten cap químic, els suposin un aliment saludable.
- Estic començant a practicar una permacultura que fa intervenir en el conreu, com a part intrínseca del procés, la presencia d’animals. El cavall (en aquest cas de passeig o raid) o la gallina (com a element productiu de l’Hort perquè pon ous) intervenen desherbant, donant guaret als camps i fertilitzant-los espontàniament.
- Treballo en busca de la sostenibilitat, doncs m’esgarrifaria pensar que la meva filla pogués trobar-se amb que li llego un món esgotat.
- Dic i faig tal com penso. I tot depèn de com es miri, es clar, però miro de ser conseqüent sempre.
- Des que faig venda directa i des que tinc un feedback amb el consumidor final que trobo sentit a fer de pagès. Procuro salut i genero estómacs feliços i paladars agraïts.
- Des del 2013 que vaig iniciar la tramitació del nostre registre CCPAE i ara puc avalar la nostra producció ecològica amb el CT3653P i la comercialització amb el CT3792E. Complim amb la normativa vigent per tal de garantir la seguretat alimentària de producte produït sense contaminants i assegurar la traçabilitat de tots els lots comercialitzats. Tot fet sempre des de la consciència, la veritat i la responsabilitat, tal com sempre he fet. Doncs sóc el que sembro i el que cullo.